Pásztor pite
Szalontai Jusztina 2011.06.13. 21:32
Imádom Gordon Ramsay-t, és a receptjeit. Nagyon sokszor készítette el ezt az ételt nagyon sok műsorában, úgyhogy kedvet kaptunk hozzá.
Mivel bárányhúst horror áron lehet kapni itthon, a cottage pie valamilyen variációját szoktuk elkészíteni.
Ez az utolsó most nagyon finom lett, ezért levésem magamnak ide a receptet, leginkább az arányok miatt.
Hozzávalók:
-
1 kiló darált sertéshús (ez nálunk kb. mindig dagadó)
-
1 kiló darált marha lapocka
-
1 jó nagy fej hagyma
-
kb. 4 gerezd fokhagyma
-
2 nagyobb sárgarépa
-
paradicsomsűrítmény (kb. 2 kicsi aranyfácánnyi)
-
Worchester szósz
-
kakukkfű
-
majoranna
-
3-4 dl vörösbor
-
só
-
bors
-
víz, vagy húsleves
-
olaj, vagy zsír 1-2 evőkanálnyi
-
1,5 kiló főznivaló burgonya
-
5 tojás sárgája
-
szerecsendió
-
só,
-
Masdaam sajt (persze ez lehet más is, nekünk most pont ez volt itthon, de nagyon jól illeszkedett hozzá az íze, és szépen pirult)
Elkészítés:
Elsőnek a kockára vágott krumplit kell odarakni sós vízben. Majd egy nagyobb edényben a zsiradékon elkezdjük pirítani a húst. Figyelni kell, hogy ne legyenek benne nagy csomók. Ereszteni fog egy csomó levet, ezt el kell párolni. Ha már eltűnt a lé, akkor mehet rá a paradicsomsűrítmény. Ezzel kicsit kevergetni kell. Aztán lehet rádobálni a reszelt hagymát, fokhagymát és répát. Meglocsolni egy pici Worchester szósszal, fűszerezni a zöldfűszerekkel, és sózni borsozni. Megint levet fog ereszteni, ezt is el kell főzni róla, majd felönteni a vörösborral, és kicsivel később a vízzel.
Egészen vissza kell párolni ismét. Miközben párolog, elő lehet készíteni a krumplit a tetejére. A vizet le kell róla önteni, átnyomni krumplinyomón. Összekeverni a tojássárgákkal, és a reszelt sajttal. A közben majdnem lémentesre párolódott húst át kell szedni egy tűzálló tálba, szépen egyenletesen elteríteni. Ráhalmozni a krumplit, megszórni reszelt sajttal, és mindössze addig betenni a sütőbe, amíg a sajt a tetejére rápirul, hiszen már minden meg lett főzve benne korábban.
|