Vadas
Tin 2004.07.13. 16:56
Igazából valami ilyen neve szokott lenni ennek az ételnek: marhahús vadasan. De mi nem mindig marhahúsból készítjük, pulykacombból is készült már. A mártás a lényeg.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (fehér pecsenye, vagy a marha valamelyik könnyen szeletelhető része)
- 4-5 nagyobb szál sárgarépa
- 1 nagyobb fehér répa
- 1 fej hagyma
- 1 babérlevél
- mustár
- só
- bors
- pirospaprika (ez akár el is maradhat)
- tejföl, ha szükséges, akkor kevés tej
- olaj
Elkészítés:
A húst megmosom, és kb ujjnyi, vagy kicsivel vékonyabb szeletekre vágom. A hagymát a forró olajon pirítani kezdem. Mikor elkezd színesedni, akkor a hússzeleteket ráteszem, és mindkét oldalukat fehéredésig sütöm. A zöldségeket megtisztítom, és karikára vágom, majd a kifehéredett hússzeletekre dobom, a babérlevéllel, a mustárral és a sóval-borssal együtt. Lefedve, lassú tüzön párolom, míg a hús meg nem puhul. Ez függ a hústól is, de egy órát legalább rá kell szánni, ha nem többet. Időnként az elpárolgott levét vízzel utána öntöm. Ha a hús megpuhult, akkor kiszedem egy tányérba, és a babérlevelet megkeresem, azt is kiszedem. A répaszeleteket botmixerrel összeturmixolom, majd a tejföllel besavanyítom. (ha nem elég sűrű, akkor lehet habarást is készíteni) Szándékosan nem írtam mennyiséget a tejfölnél, mert ízlés dolga, hogy ki milyen savanyúan szereti.
Ha ezzel megvagyok, akkor visszateszem a húst a szaftba, és még egy kicsit rotyogtatom.
Főtt tésztával, vagy zsemlegombóccal, esetleg burgonyafánkkal tálalom.
Tipp: A főzési időt jócskán le lehet rövidíteni, ha az ember kuktát használ. Nemrégiben jutottam egy ilyen gyorsfőző edényhez, és a vadas volt az első, amit kipróbáltam benne. Nagyjából 20 percig főztem a marhát, és olyan puha lett, hogy alig bírtuk kihalászni, mert kissé szétfőtt. Nagyon finom lett!
|