Technikai fogások
Tin 2003.09.07. 12:38
Vannak különféle olyan fogások, amit nem részleteznek a receptekben, feltételezve, hogy ezt a recept olvasója úgyis tudja már. De nem tudhatja mindenki, ezért itt felsorolok néhányat, ha igény van rá, akkor többet is.
Gőzfürdő (mártások, krémek készítéséhez):
Ehhez két olyan edényre van szükség, amiket egymásba tudunk helyezni. Mondjuk két lábosra. Az alsóba annyi vizet öntünk, hogy a felsőt, vagyis a kisebb lábost kívülről félig ellepje. A vizet felforraljuk, és míg dolgozunk végig lassú forrásban tartjuk. A krémet, vagy csokoládét, egyebet a kisebb lábosba tesszük, így egészen biztosan elkerüljük, a leégést. (az ételét ;-))
Felfújtak készítése hasznos tanácsok:
A masszát előbb is elkészíthetjük, a habot csak az utolsó pillanatban verjük fel, ha a sütő már meleg, és a forma elő van készítve
A sütőt mindig elő kell melegíteni, és 20 percig tilos kinyitni az ajtaját
Amikor kivettük a sütőbőlhústűvel2-3 ponton szurkáljuk meg, hogy a gőz ot távozzon, ahol mi szeretnénk.
Hogy a formából szépen essen ki a legjobb néhány pillanatig langyos vízbe süllyeszteni. Vigyázva, hogy a formába ne csurogjon a vízből.
Vízfürdő (felfújtak készítéséhez):
A masszával telt formát, tűzálló tálkát egy magas peremű tepsibe állítjuk, ebbe langyos vizet töltünk, a sütőbe tesszük, és a receptben leírt ideig és hőmérsékleten sütjük. <hr>
Különféle zöldségek előkészítése:
A gomba tisztítása:
A gombát folyó víz alatt nagyon gondosan megmossuk, ledörzsöljük róla az esetleges föld-, vagy homok szemcséket. A szárból csak annyit vágunk le, amennyit feltétlenül szükséges. Meghámozni nem szabad, főleg az erdei gombákat nem, mert kidobnánk az értékes tápanyagok jórészét.
A gomba hajlamos a megbarnulásra, ezért ha felszeleteljük, és nem rögtön használjuk fel, akkor hintsük meg kevés citromlével, ha ez nem zavarja a készülő étel ízét. Ha zavarja, akkor csak felhasználás előtt szeleteljük.
A padlizsán előkészítése:
Lehetőleg kisebb padlizsánokat vásároljunk, mert annál jobbak, minél zsengébbek. Az a jó padlizsán, aminek a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, jó kemény.
A padlizsánt megmossuk, és rozsdamentes késsel levágjuk a szárát, meghámozzuk, és a receptenk megfelelően felszeleteljük. Deszkára fektetjük a szeleteket, enyhén besózzuk, és egy szűrőben hagyjuk lecsepegni a kesernyés levét. (kb 1 óra) Ezután leöblítjük, és dolgozhatunk vele.
Paradicsom előkészítése, hámozása:
A megmosott paradicsomot néhány percre forró vízbe dobjuk, kivesszük, és hideg vízbe tesszük. Ezután a héját könnyebben távolíthatjuk el.
Ha olyan ételt készítünk, amiben nem túl esztétikus a magok jelenléte, akkor ki is magozhatjuk. Ketté vágjuk a paradicsomot, és kissé megnyomjik, a mogok meg szépen kipottyannak. A levét felfogjuk, és az ételhez adjuk
|