Tormás sonkatekercs
Tin 2004.04.08. 14:56
Húsvét jön, sok vendég jár ilyenkor, szerencsés esetben. Sonkatekercset akkor is szoktam készíteni, ha nem jön vendég, mert nagyon szeretjük.
(mennyiségeket nem írok, mert azzal mindig bajban vagyok. Ha marad a krémből, akkor azt lefagyasztom, ha kevés, akkor csinálok még)
Hozzávalók:
- szeletelt jó minőségű gépsonka (ne csülöksonka, vagy ilyesmi legyen, mert az nem finom, csak ha valaki kifejezetten azt szereti) Én Kapuvárit, vagy Suli sonkát szoktam használni
- 2 adag basamel
- ecetes reszelt torma
- franciasaláta
- zselatin
- a díszítéshez saláta, paradicsom, metélőpetrezselyem, meg ami eszünkbe jut.
Elkészítés:
Elkészítjük a besamelt, és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk, és hozzákeverjük a tormát. (Ezért is nem írok mennyiségeket, mert ízlés dolga, hogy ki mennyit tesz bele.) Kiskanállal a sonkaszeletek közepére teszünk egy csíkot, és a sonkát szorosan feltekerve egy tálra rendezzük, amire előzőleg franciasalátát teszünk és a salátalevelekkel díszítettük. A tekercsek végére a megmaradt krémből, nyomózsákkal rózsát nyomunk.
A zselatint, a csomágoláson található leírás szerint elkészítjük, és ecsettel felvisszük a sonkákra, vagy egyszerűen ráöntjük. Hűtőbe kell tenni. A zselatin miatt nem fog kiszáradni, ezért ilyenkor jó vendégváró.
Tipp: a zselatinból lehet hagyni egy kisebb adagot, ami a tálban megdermed. Ezt aztán melegvízbe merítve ki lehet borítani deszkára, és késsel nagyon apróra vágni, és ezzel megszórni a tálat. Nagyon mutatós lesz.
Tormakrém 2:
A másik tormakrém, inkább hab. Valamivel könnyebb a besamel-esnél.
Növényi alapú tejszínhabot használok hozzá, lehet cukrozott is.
Géppel felverem a habot, közben a tormát összekeverem egy kis citromlével. (ecetes tormát használok, és megint csak egyéni ízlés szerint kell adagolni) Ha a tejszín nem cukrozott, akkor cukrot is kell hozzá tenni.
|