Sütik : Karácsonyi fatörzs |
Karácsonyi fatörzs
Tin 2003.12.19. 15:39
Azt hiszem lassan neki kell állni elkészíteni a karácsonyi sütiket. Ezt a sütireceptet egy régi újságból ollóztam ki, többször is csináltuk már itthon, és mindig nagy sikere volt. Ami számomra a legfőbb erénye, hogy a megtöltött, de fel nem díszített tekercseket le lehet fagyasztani, (vagy csak a kész krémet), és miután felengedett fel lehet díszíteni.
Hozzávalók:
· 1 db készen vásárolt piskótatekercs (kb. 400 g)
· 4 ek. pikáns lekvár (pl. ribiszke, málna)
· 50 g mazsola
· 100 g étcsokoládé
· 1 narancs
· 250 g vaj vagy margarin
· 1 zacskó vaníliás cukor
· 2-3 ek rum
· 50 g dió,
3 tojás, 10 dkg porcukor (a cukor mennyisége a narancslé savanyúságától függhet)
A díszítéshez:
· 2 ek reszelt fehércsokoládé
· 12 szem cukrozott cseresznye
· 1 ek vágott pisztácia
Elkészítés:
A piskóta tekercset óvatosan, hogy el ne törjön, kitekerjük, megkenjük a lekvárral (ha az túl sűrű, egy kevés forró vízzel, vagy likőrrel higítjuk). A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, gőz felett, állandóan keverve besűrítjük, hagyjuk kihűlni. Egy kis lábaskát a forró vízbe állítunk, beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott, langyos csokoládéval, a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet, végül a rumot.
A mazsolát alaposan lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a dióval, a mazsolával, szorosan feltekerjük. Bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen megcifrázzuk, hosszúkás tálcára emeljük.
Reszelt fehér csokival, cukrozott cseresznyeszemekkel, durvára vágott pisztáciával díszítjük. 4-6 órára behűtjük.
|