Brokkolikrémleves
Tin 2004.05.09. 17:56
A brokkoli nem túl kedvelt étel, de a kis pirítóskockák miatt, amik a leves tetején tanyáznak, mégis kedvelik a gyerekek. Legalábbis nálunk.
Hozzávalók:
- 1 csomag fagyasztott brokkoli (450g)
- 120 g vaj (és ha lehet tényleg vaj legyen, ne margarin)
- 1/2 l zöldségleves (lehet kockából is)
- 1 vaskosabb póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 l tejszín (kapható mostanában már növényi alapú főzőtejszín, valamivel olcsóbb, mint a sima, és nálunk nagyon bevált)
- szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés:
A vajat egy lábosban megolvasztom, mikor elég meleg, hozzá rakom a karikára vágott póréhagymát. Kicsit pirítom, majd belezúzom a fokhagymát is. Egy gerezdnél nem kell több, mert a brokkoli íze elég semleges, a túl sok fokhagyma elnyomná. Rászórom a fagyasztott brokkolirózsákat, felöntöm a zöldséglevessel. Sót, borsot, és őrölt szerecsendiót szórok még rá, aztán hagyom forrni. Közben a brokkoli kiolvad, és megpuhul. Nem kell sokáig várni, ez gyorsan megy. Egy rúdmixerrel, ha van ilyenünk, ha nincs sima turmixgéppel pépesítjük. Ha ez megvan már csak a tejszínnel kell felönteni, és összeforralni.
Tálaláskor pirított kenyér, vagy zsemlekockákat szórunk a tetejére. (Ezt készen is lehet kapni, különböző ízekben, érdemes kipróbálni.)
|