Banán torta
2004.11.03. 08:54
Ez a recept nem saját, Jamie Oliver műsorában szerepelt. Sőt, még csak nem is én szoktam elkészíteni, hanem a férjem. Eddig mind nagyon jól sikerült.
Hozzávalók:
- 17 dkg vaj
- 17 dkg nádmelaszos barnacukor
- 1,5 érett banán
- 4 tojás
- 1 kispoharas tejföl
- banán aroma ha van
- 2 púpozott evőkanál mák
- 1 csipet só
- 34 dkg sima liszt
- 2 csomag sütőpor
- 6 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A vajat a cukorral fehéredésig keverjem, hozzáadom a banánt kicsire törve, majd a 4 tojás sárgáját, a tejfölt, a mákot, egy csipet sót és jól elkeverem.
A lisztet összekeverem a sütőporral, beleszitálom a masszába és hablapáttal elkeverem. .
Felverem a tojásfehérjét, a felénél hozzáadom 6 evőkanál porcukrot, majd egészen keményre verem. Hozzákeverem a tésztához. Óvatosan, mint a piskótánál. Célszerű előbb a hab egyharmadával fellazítani a masszát, és a többit ezután laza mozdulatokkal lehet már keverni. .
A kész masszát 25 cm-es kivajazott tortaformába teszem és 160 fokos sütőben 45 percig sütöm. (Ez általában kevés szokott lenni, inkább a tűpróbát javaslom, viszont a hőmérsékletet ne emeljük, mert hirtelen sül meg, a teteje repedt lesz, az alja meg könnyen megég, és az egész kiszárad)
Ha megsült óvatosan kiszedem egy lapos tálra, vagy ha csatos a tortaforma, akkor a peremét leszedem, hogy a gőzök könnyebben távozhassanak.
|