Frankfurti leves, ahogy a nagyimnál készül:
Tin 2004.08.23. 07:47
Ez a leves azt hiszem annyiban hasonlít az igazi frankfurtihoz, hogy van benne kelkáposzta, meg virsli. De én jobban szeretem, mint a hagyományosat, talán mert a nagymamám főzi. :-)
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2-3 kisebb sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kicsi zeller
- 1 marék zöldborsó
- ízlés szerinti mennyiségben karikázott virsli, és házikolbász (ne legyen száraz)
- kelkáposzta
- 1 nagyobb krumpli
- tejföl, vagy főzőtejszín
- a levesbetéthez dara, és tojás
- ½ dl olaj
Elkészítés:
Egy fej hagymát apróra vágva olajon megdinszteli, rádobja a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, egy marék borsót, virslit és házikolbászt, szintén karikázva. (egy kis pirospaprika is mehet rá)
A kelkáposztát külön vízben megfőzi, és leszűri. Hozzárakja a leveshez, mikor a répa már félig puha, egy szem krumplit is kockákra vág, azt is hozzárakja.
Főzőtejszínnel sűríti, de régebben egy pohár tejföllel készített habarást. (Ezt én jobban szerettem, mert savanykásabb, és pont ez a lényege a frankfurti levesnek)
Levesbetétnek 1 kanál darát, és egy tojást összegyúr, a kész tésztát meg lereszeli.(Ezt meg sosem szerettem, úgyhogy azt hiszem nem baj, ha kimarad belőle. J)
|