Töltött tojás
Tin 2004.02.02. 09:35
Általában akkor készítem, ha vendégeket várunk, de néha csak úgy magunknak is.
Nagyon jól variálható, és mutatós is, ráadásul hamar kész van.
Hozzávalók:
- Személyenként számoljunk 2-2 keménytojást
- füstöltsonka
- tejföl
- kapribogyó
- só, bors
- franciasalátához való zöldségek (mirelit, konzerv, vagy friss)
- majonéz
Elkészítés:
A kihűlt,megtisztított keménytojásokat ketté vágjuk, a sárgájukat kipattintjuk egy kiskanállal. (lehet úgy is, hogy a tojás alsó harmadát levágjuk, és onnan halásszuk ki a sárgáját, de úgy nehezebb enni, legalábbis nekem, félbevágva könnyebb fogyasztani.)
A tojássárgákat villával összetörjük, és a ledarált sonkát, és kapribogyót hozzárakjuk. (Nem írtam mennyiséget, mindenki maga döntse el, hogy mennyire szeretné a sonka ízét érezni benne.) A tejföllel krémesre, szinte habosra keverjük, közben sózzuk borsozzuk. Ne féljünk megkóstolni, hiszen biztos, hogy nem fog a sárgája helyére ez a feldúsított krém visszaférni. :-) A krémet kiskanállal a fehérjék üregébe töltjük. Egy tálba franciasalátát merítünk, és a tojásokat a tálon csinosan elrendezzük. Mikor a franciasaátát készítjük, tegyünk félre a tartárból, hogy ezzel meglocsolhassuk a tojásokat.
Apró Piros Arany pöttyökkel, citromkarikákkal és metélőpetrezselyem levelével díszithetjük.
Tipp: a krémbe lehet ízlés szerint szinte bármit keverni. Párizsit, füstölt tarját, szardíniát. Ami a krémből, kimarad nyugodtan fogyasztható kenyérre kenve.
Tipp2: Lehet a tojásokat zselatinnal is bevonni díszítésképpen.
Tipp3: ha valakinek olyan robotgépe van, amiben késekkel lehet aprítani, akkor a krémet nagyon egyszerűen elkészítheti. Csak bele kell dobálni az összes hozzávalót, és pár perc alatt habosra keveri. Más dolgunk nincs is, mint néha megkóstolni. :-))
|