Eperbomba
Tin 2003.08.14. 18:08
Igaz, hogy már nincs szezonja az epernek, de azért érdemes eltenni ezt a receptet, jövőre is lesz eper! :-)
Hozzávalók (6 személyre)
• 6 ek. zselatinpor • 50 dkg krémsajt vagy friss sajt • 10-10 dkg cukor és őrölt mandula • 1 dl tejszín • 20 dkg eper • 30 db babapiskóta
a sziruphoz: • 2,5 dl víz • 15 dkg cukor • 2 ek. mandula- vagy eperlikőr
a díszítéshez: tejszínhab
Elkészítése:
A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrült mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd csillag alakban befedjük velük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd körben, állítva kirakjuk velük a forma széleit.
Néhány apróra tört babapiskótát is a krémbe keverünk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szép darab kivételével kis darabokra vágjuk, és ezt is a masszához adjuk, végül a krémet a babapiskóták közé simítjuk. A tetejére szirupba mártott babapiskótákat teszünk csillag alakban. A formából tálra borítjuk, a félretett eperszemekkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük.
|