Sonkás-gombás rizottó
Tin 2004.02.12. 16:46
Megint csak egy jól variálható étel, amit a sonka elhagyásával vegetáriánusok is készíthetnek.
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs (többnyire a hosszúszemű fajtát szoktam használni)
- 20 dkg gomba (jó a champion is, de érdemes próbálkozni más fajta gombákkal is.)
- 20 dkg füstölt sonka
- zöldségkeverék (mirelit, vagy konzerv, olyan, amiben lehetőleg van kukorica, borsó, esetleg répa)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 2-3 ek olaj
- só, bors
Elkészítés:
A gombát megtisztítom, és felszeletelem. A sonkát nagyon apróra vágom, a hagymát szintén. Az olajon megpirítom a hagymát, és a sonkát, majd rászórom a gombát, sózom, borsozom, és hagyom egy kicsit fedő alatt párolódni. Amikor eresztett a gomba némi levet, a zöldségeket rászórom, és hagyom tovább párolódni. Közben a rizst megmosom, és egy kevés olajon pirítani kezdem. Rászórom a sonkás-gombás ragut, és felöntöm vízzel, annyival, hogy ellepje egy ujjnyira. Lefedem egy fedővel, és előmelegített sütőben 40 percig hagyom párolódni. Időnként megnézem, és ha a rizs még kemény, de a víz esetleg elpárolgott, akkor utánatöltök egy keveset. Ha megpuhult, kiveszem és a reszelt sajtot rászórva, villával összekeverem.
|