Kekszrolád
Tin 2003.08.13. 13:13
Kiskorom kedvenc sütije, most az én gyerekeim rajonganak érte.
Hozzávalók:
- ½ kg porcukor,
- 2dl tej,
- 5 dkg kakaó,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 kocka Ráma,
- rumaroma,
- ½ kg keksz,
- 15-20 dkg dió,
- 2 evőkanál lekvár.
Elkészítés:
Gőz fölött a porcukrot, a tejet és a kakaót felfőzzük, mikor már homogén, hozzáadjuk a lisztet. Beledolgozzuk a Rámát, és a rumaromát. Miközben a gőz fölött van a massza, összetörjük a kekszet. Nagyon apróra kell törni, különben nem szívja be a cukros masszát. A diót is apróra vágjuk, egyikből sem jó a darált. Miután a Ráma feloldódott hozzáadjuk a kekszet és a diót, eldolgozzuk. Ha túl száraznak látszik, tegyük bele a lekvárt, ha túl folyós teljesen el lehet hagyni. Kicsit hagyjuk hűlni, ilyenkor még lehet javítani az állagán, ha híg keksszel, ha száraz, lekvárral. Egy benedvesített nejlont leterítünk az asztalra, ráhalmozzuk a masszát, nedves kézzel hosszúkás rudat formázunk belőle, becsavarjuk a nejlonba, és a hűtőbe tesszük.
Nálunk semibe nem lehet mazsolát tenni, mert a férjem nem szereti. Ha nincs ilyen akadály, akkor ne maradjon ki belőle 5 dkg beáztatott mazsola.
|