Palacsinta
Tin 2004.02.19. 09:35
Egy barátom kérdezte tőlem, hogy én mit teszek a tésztába, és hogy sütöm. Előfordulhat, hogy másnak is szüksége lehet erre az alapvető tudásra? :-)
A palacsinta minden háznál másként készül, nálunk a vastag, szinte habos tésztájú változat a nyerő, ezért ezt írom le.
Többnyire turmixgépben készítem el. A hozzávalókat csak felsorolom, pontos mennyiséget nem tudok megadni, mert nem mérem. A tészta állagából tudom, hogy folyadékot, vagy lisztet kell-e még beletenni. (azért valami hozzávetőleges mennyiséget megadok, de ez erősen függhet a tojások nagyságától, vagy a liszt minőségétől)
- 3 tojás,
- 30 dkg liszt,
- 3 dl tej
- 1 dl olaj
- édesítő (én legalábbis ezt használok, mert ha cukrot teszek bele, akkor leragad, de ez is csak akkor kell, ha édes palacsintát szeretnék, húsosnál értelem szerűen elmarad)
- egy ici-pici só (késhegynyi)
- néhány kanálnyi olaj a sütéshez
A hozzávalókat beleteszem a turmixkehelybe, és jó alaposan kikeverem, hogy véletlenül se legyen csomós.
A teflonserpenyőket (mert én kettőt használok egyszerre) üresen elkezdem forrósítani. Mikor már biztosan melegek, akkor teszek az egyikbe egy csepp olajat. Öntök a tésztából, és úgy mozgatom, hogy ellepje az serpenyő alját. Ha nagyon sűrű a tészta, akkor nehezen terül, és kell még egy kis tejet hozzátenni. Ha könnyen terül, akkor arra kell már csak figyelni, nehogy repedjen, mikor megfordítom. (ha reped, akkor túl híg a tészta, ilyenkor lisztet kell beletenni) Ha elég könnyen terül, és nem is reped, akkor másra már nem is kell figyelni, csak a sütésre.
|