Padlizsánkrém
Tin 2004.01.05. 12:38
Sokszor olvastam már róla, de nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet a padlizsánkrém. Aztán egy alkalommal egy görög étteremben ettünk néhányan. Akkor beleszerettem, és feltúrtam a netet egy jó receptért. Azt vettem észre, hogy a padlizsánkrém minden háztartásban másként készül. Így összeállítottam egy sajátot, amit itt meg is osztok mindenkivel.
Hozzávalók:
- 3 közepes padlizsán
- 1 kis fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
- só
- bors
- (esetleg majonéz, mert így is kipróbáltuk, és finom)
- pici citromlé
Elkészítés:
Elsőként a padlizsánokat készítjük elő. Nem kell túl sokat tenni, csak megmosni, és hústűvel megszúrkálni, (a termés csúcsáról a zöld csészeleveleket [ebben nem vagyok biztos, hogy pontosan az-e] letépdeljük), majd a gázrózsa lángjánál (egy rácson, vagy lángelosztón) megsütjük. Egyáltalán nem baj, ha a héja elszenesedik! Egészen különleges, füstös ízt ad a padlizsánnak. Ha valaki nem rendelkezik nyílt lánggal, akkor tegye a sütőben rácsra a padlizsánokat, és ott süsse kb. 40-50 percig. A lángon is, és a sütőben is addig kell sütni, amíg löttyedt nem lesz az egész termés. Aztán egy nagyobb edénybe tesszük, és lefedjük, amíg ki nem hűl. Ezután már könnyen lejön a héja. Lepucoljuk, és a padlizsánt felaprítjuk. Ha van robotgép, amiben pépesíthetjük, akkor abba tegyük a darabokat, a cikkekre vágott hagymát, a fokhagymát, olajat, citromlevet és a sót borsot ízlés szerint. Az egészet összedolgozzuk.
Pirítósra kenjük, vagy pitát készítünk, ami nem egy ördöngösség, meg készen is lehet kapni, akkor csak megmelegítjük.
Tipp:
Előfordul, hogy bár löttyednek tűnik a padlizsán a sütés után egyes részei mégis nyersek maradnak. Ilyenkor azokat vágjuk kockára, és egy mikrozható edényben tegyük a készülékbe, és ott pároljuk puhára.
|