Almás pite
Tin 2004.10.03. 13:59
Egyszerű, olcsó süti.
Én a tésztából dupla adagot szoktam csinálni, ha nem használom fel rögtön, akkor lefagyasztom. Váratlanul bejelentkező vendégek esetén nagyon hasznos tud lenni az ilyen tartalék tészta.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- egy csipet só
- szükség esetén tej
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 15 dkg cukor
- fahéj
- darált dió, vagy morzsa
Elkészítés:
Az összetevőket, egy tojás kivételével, egy mély tálba teszem (a margarint darabolva, vagy reszelve). Alaposan összedolgozzom, néha kicsit nehezen áll össze, ha nagyon hideg a margarin, de a kezemtől megmelegszik. Amennyiben mégsem akarja felvenni a tészta az összes lisztet, akkor egy egészen kevés tejet, vagy tejfölt teszek bele. A tésztát elfelezem. A fél adagot egy kisebb és egy nagyobb cipóra osztom. A nagyobb cipót kerekre nyújtom, és egy kb 24 centi átmérőjű kerek tűzálló formába teszem, aminek nem túl magas a pereme, úgy ügyeskedek, hogy lehetőleg a szélét is beborítsa a tészta. A túlnyúló részekkel egyenlőre nem foglalkozom
Az almát meghámozom, lereszelem. Kicsit hagyom állni, majd kicsavarom a levét. Hozzáadom a cukrot, és a fahéjat, összekeverem. Ráhalmozom a tálba terített tésztára, de előtte a tésztát meghintem a darált dióval, vagy morzsával. (ez felszívja az almából még kiszivárgó levet)
A kisebb cipót is kerekre nyújtom, ráteszem az almás töltelékre. A szélén túlnyúló tésztákat visszahajtom. Összenyomogatom, és a megmaradt tojást felverem, megkenem vele a tésztát. A tetejét vagy megszurkálom, vagy a közepén egy kereszt alakú bemetszét ejtek.
Előmelegített sütőben kb. 190°C-on sütöm, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
Melegen is lehet tálalni, akkor vaníliafagyit, vagy az IKEÁban kapható habbá verhető vaníliaöntetet adom mellé.
Tipp: A kifacsart almalevet vétek lenne kiönteni. Átszűrve nagyon finom, és természetes italt kapunk.
|