Rakott metélt háziasan
Tin 2003.09.02. 12:07
Lehet száraztésztából, és a lejjebb leírt házitésztából is készíteni.
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt 8 dkg vaj 12 dkg porcukor 4 db tojás 2 dl tejföl 3 dkg zsemlemorzsa 10 dkg baracklekvár 5 dkg mák 10 dkg dióbél 5 dkg vaníliás cukor Citromhéj Só
Elkészítés:
A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A vajat 6 dkg porcukorral és a tojássárgákkal simára keverjük. Vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzákeverjük a jó sűrű tejfölt és a kifőzött metélt tésztát. Végül lazán, hogy a hab minél kevésbé törjön, a felvert fehérjét. Mély tűzálló tálat kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával. Ebbe egy sor tésztát rakunk, amelynek tetején egyenletesen elkenjük a baracklekvárt. Ezt megszórjuk a porcukorral összekevert darált mákkal. Ismét egy sor tésztát rétegezünk, amelyet meghintünk porcukorral kevert darált dióval. Végül a rétegezést a megmaradt tésztával zárjuk. Középmeleg sütőben, letakarva kb. 20-25 percig sütjük. Amikor elkészült, tálra borítjuk, tortaszerűen felvágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük
|