Lasagne
Tin 2003.08.27. 15:55
Garfield kedvence nálunk is nagyon fogy. :-)
Többnyire csak hússal készítjük, de egyszer feltétlenül megpróbálkozom a zöldésges változattal is.
Mi többnyire gyorsan szeretnénk elkészíteni, ezért a húsos mártást Lasagne fix-el, vagy alappal szoktuk, esetleg Bolognaival. Én az utóbbival azért jobban kedvelem, ezért ezt írom le.
Hozzávalók:
- 30-40 dkg darált hús
- Bolognai fix, vagy alap
- reszelt sajt, ízlés szerint
- 5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 3 dkg finomliszt
- szerecsendió
- só
- olaj
Elkészítés:
A húsból a bolognai fixen leírtak szerint elkészítjük a mártást. A vajat elkezdjük hevíteni, és beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elkezd kifehéredni. Megpirulnia nem szabad! Az előzőleg felforrósított tejet ráöntjük, és gyorsan, habverővel elkeverjük. majd sózzuk, rászórjuk az őrölt szerecsendiót, és felforraljuk. negyed részét félretesszük, a többit össze kell keverni a bolognai mártással. Egy kivajazott sütőedénybe belemerítünk egy adag mártást, erre fektetjük a tésztát, erre megint mártás kerül, majd reszeltsajt, és tészta. Ezt a rétegezést addig kell folytatni, amíg a tészta el nem fogy. Arra figylejünk, hogy a tetejére jusson a reszelt sajtból bőven. Az utolsó rétegre öntjük a félretett besamelt, és a megmaradt reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A sütési idő nagyban függ attól. hogy száraztésztát, vagy frisset használunk-e. Száraztésztánál a sütési idő kb 40 perc, a nyersnél, annyi, míg a sajt szépen megpirul a tetjén.
|