Tészta
Tin 2003.08.27. 15:31
Anyukám sokszor készített tésztát sajátkezűleg, de én nem vetemedtem rá sokáig. Mígnem egyszer J.O. műsorában láttam, hogy pont olyan tésztát készít, amit hetek óta kerestünk a nagyobb áruházakban. Nevezetesen papardellét. Ez amolyan extra széles metélt, kb. 1,5 cm széles, nagyon hosszú csíkok.
Mikor felfedeztük, hogy anyósomnak van olyan tésztanyújtó gépe, mint a műsorban volt, akkor hamar mi is nekiálltunk a tésztagyártásnak.
Az adag, amit leírok az öttagú családunknak készült, és még maradt is.
Hozzávalók:
Elklészítés:
Beleöntöd egy tálba a lisztet, és beleütöd a tojást a közepén egy kis mélyedésbe. Pontosan nem tudom mennyi liszt kell egy tojáshoz. Én általában, kb fél kiló lisztet szoktam használni, és 4-5 tojást.
Elkezdem habarni egy villával a mélyedésben a tojásokat, és azok lassan felveszik a lisztet. Mikor már nem lehet villával keverni, akkor kézzel folytatom, néha deszkán, néha a tálban, mert nem szeretek deszkát mosni. Kemény tésztát gyúrok belőle, és azt kisebb darabokra szedem, olyan tojásnyi, vagy kisebb darabokra. (ha lágy a tészta, akkor odaragad a hengerhez, ha meg túl száraz, akkor a szélei szétrepedeznek, ilyenkor kis vízzel újra kell gyúrni. )
A mi gépünkön az egyes fokozat a legvastagabb, azon áttekerem néhányszor, mindig félbehajtva, így a formája is kialakul valamennyire, a tészta egyre fényesebb és simább lesz. Aztán fokozatosan állítom kisebbre a hengereket. A legutolsó a hetes nálunk. Akkor leteszem a tésztát, és megszórom liszttel, hogy ne ragadjon össze, majd félbehajtom. Aztán már olyanra vágom, amilyen tetszik
Ha nyersen, rögtön a nyújtás után főzöm meg, akkor nagyon hamar (kb. 2 perc alatt) elkészül.
A gombás pulyka, amit a szárnyasoknál leírtam tökéletesen illik erre a tésztára.
|