Muszaka
Tin 2003.08.18. 15:22
Étteremben még sosem ettem muszakát, és Görögországban sem (sajnos), de elkészítettem ezt a receptet, és meg voltam vele elégedve. Ha mégsem hasonlít az igazira, akkor is finom. :-))
Hozzávalók:
- 2 padlizsán (kb. 1 kg),
- 1 kg krumpli,
- ½ kg darált marha hús,
- 1 fej hagyma,
- 1 doboz paradicsom,
- 30 dkg reszelt sajt,
- 3 tojás,
- só, bors,
- olaj,
- bazsalikom,
- fahéj,
- tej,
- 3 ek liszt,
- vaj, vagy margarin,
- szerecsendió.
Elkészítés:
Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bazsalikomot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra, és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat.
Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús a szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel, borssal meghintjük és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük
forrás:Receptklu
Saját tippem a recepthez, hogy a padlizsánt megsüthetjük roston is, vagy a sütőben. Úgy, mint a padlizsánkrémhez , ilyenkor azonban erősebben kell sózni, mivel a padlizsán nincs besózva.
|