Tojásos-gombás csirkemájlepény
Tin 2003.08.13. 22:22
Nagyon laktató, kissé időigényes az elkészítése.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25dkg liszt
- 12,5dkg margarin,
- csipetnyi só
- 3-4 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez:
- 50dkg csirkemáj, szív nélkül,
- 4 evőkanál olaj,
- 15dkg gomba,
- só, őrölt bors.
A tetejére:
- 5 tojás,
- 10dkg natúr krémsajt,
- 1dl tejföl,
- csipetnyi só.
Elkészítés:
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd letakarva hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük, de a sütést megelőző este is elkészíthetjük.
A csirkemájat, miután az inakat meg a hártyát lefejtettük róla, kétcentis darabokra vágjuk, és az olajon fehéredésig sütjük. Ezalatt a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd a májhoz adjuk. 4-5 percig pirítjuk, végül a tűzről levéve megsózzuk, megborsozzuk.
A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk. A tésztával kibéleljük, a gombás májat egyenletesen beleterítjük. A tojást a krémsajttal, a tejföllel meg egy csipetnyi sóval simára keverjük (még jobb, ha először a krémsajtot meg a tejfölt keverjük össze, majd apránként a felvert tojást is hozzáadjuk). A májra öntjük, végül előmelegített sütőben, 180 °C-on fél óráig sütjük.
|